Menu
 
Klik hier om in te loggen

24 Het Nieuwe Nut

Oyfo Kunst & Techniek (EB)

Groep 7 - 8
 

De ronkende machines die in Oyfo Techniekmuseum staan worden nu niet meer ‘in het echt’ gebruikt. Maar gelukkig zijn ze er nog wel, om een verhaal te vertellen. Om te laten zien hoe vernuftig te zijn. En om de leerlingen te laten ervaren hoe dat was (en is), werken in de fabriek. 

De leerlingen bekijken de machines en apparaten en ontdekken welke invloed deze objecten hadden. Wat betekende deze machine voor het dagelijks leven van 150 jaar geleden? Hoe zag dat leven er uit en wat veranderde er door de opkomst van machines en fabrieken?

 

In de workshopruimte maken de leerlingen een sprong in de tijd. Ze maken een fabriek van de toekomst. Vol met machines gemaakt van afgedankte apparaten en voorwerpen. Gecombineerd met nieuwe motortjes, batterijen en allerlei aandrijftechnieken maken ze een machine die nut heeft. Hoe krijg je de onderdelen aan het draaien? En waar zouden zij de machine voor gebruiken? Welke nuttige toepassing geven ze aan de ‘afdankertjes’?

 

Over deze activiteit

Discipline erfoed en techniek
Duur 2 uur
Locatie Oyfo Techniekmuseum
Periode najaar 2024
Informatie

‘Het Nieuwe Nut’ bestaat uit een voorbereidende les en een verwerkingsles op school (die de leerkracht zelf dient te geven, lesmateriaal wordt door Oyfo verzorgd) en een cultuurontmoeting van 2 uur.

Bij het ontwikkelen van ‘Het Nieuwe Nut’ is uiteraard rekening gehouden met de kerndoelen voor het basisonderwijs: Oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoel 42, 45, 51, 52) en Kunstzinnige oriëntatie (kerndoel 56). De tussendoelen zijn aangegeven in het lesmateriaal.