Menu
 
Klik hier om in te loggen

10 De mislukte uitvinding

Oyfo Kunst & Techniek (EB)

Groep 1 - 2
 

Er is zoveel te zien bij Oyfo Techniekmuseum: het lijkt wel de werkkamer van een uitvinder! Een bijzondere robot, een ouderwetse telefoon en een gekke grote machine.  Soms is een uitvinding niet helemaal goed gelukt. Maar wie bepaalt eigenlijk wat een mislukking is?

 

Bij Oyfo Techniekmuseum gaan de kinderen van groep 1 en 2 op zoek naar bijzondere, slimme, gekke én gewone uitvindingen. En ontdekken ze dat een uitvinding soms zomaar ontstaat, dat aan sommige uitvindingen heel lang door heel veel mensen is gewerkt én dat een uitvinding soms mislukt. Ze gebruiken al hun zintuigen tijdens hun ontdekkingstocht door het techniekmuseum: Welke geluiden kun je herkennen in de machines die met veel gepiep en gegrom in beweging komen? Hoe voelt een doek dat geweven is op een handweefgetouw? En kun je het zien als een uitvinding niet goed gelukt is?

 

Na de tocht door het museum kruipen de kinderen in de huid van een uitvinder. Van allerlei materialen maken ze zelf een uitvinding. Uitproberen, onderzoeken, mislukken en opnieuw proberen staan hierbij centraal.   

 

Dit project is afgeleid van het boek Roza Rozeur, ingenieur. De verlegen Roza maakt, alleen op haar kamertje, van allerlei spulletjes de meest geweldige uitvindingen. Omdat ze bang is dat ze mislukken verbergt Roza haar uitvindingen. Maar wat nu als je van mislukkingen juist een feestje maakt?

 

Bij het ontwikkelen van ‘De mislukte uitvinding’ is uiteraard rekening gehouden met de kerndoelen voor het basisonderwijs: *Oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoel 44, 45, 52, 53), *Kunstzinnige oriëntatie (kerndoel 55, 56).

 

Dit project is nog in ontwikkeling, de precieze invulling kan afwijken van hetgeen is aangegeven.

 

Lesmateriaal downloaden

Het lesmateriaal is te downloaden wanneer u bent ingelogd.
docx Voorwaarden deelname KoS en ICC aanbod 0,03 MB
pdf De mislukte uitvinding Lesbrief 0,31 MB
pptx De mislukte uitvinding PowerPoint presentatie 11,03 MB

 

Over deze activiteit

Discipline erfgoed / techniek
Duur 1,5 uur
Locatie Oyfo Techniekmuseum
Periode januari - februari 2024
Informatie

Let op: Inschrijven kan tot maximaal 32 leerlingen per groep.