Menu
 
Klik hier om in te loggen

10 Alle machines verzamelen!

Oyfo Kunst & Techniek (RW)

Groep 3 - 4
 

Sissend, schrapend, grommend en knisperend komen alle machines en motoren in het museum in beweging. Als een machine eenmaal op stoom is, beweegt er niet één onderdeel, maar beweegt er vaak van alles tegelijk! Onderdelen draaien rond, gaan opzij, omhoog en weer omlaag.

 

Welke onderdelen van een grote stoommachine moeten eerst gaan bewegen voordat alle apparaten het gaan doen? Hoe werken de verschillende onderdelen samen, maar ook los van elkaar?  En hoe was dat vroeger in de fabrieken waar deze enorme machines stonden te draaien? De leerlingen gaan op onderzoek uit om te zien wat er precies gebeurt. Door middel van diverse kijk-, luister- en doe-opdrachten leren ze over de industriele geschiedenis van Hengelo.

 

Alle machines verzamelen!

Na de uitdagende ontdekkingstocht door het museum gaan de leerlingen in de workshop aan de slag met alles wat ze gezien en gehoord hebben. Ze maken allemaal hun eigen draaiende machine, met overbrengingen en bewegingen. Samen vormen ze een fabriek-in-de-klas.

 

Lesmateriaal downloaden

Het lesmateriaal is te downloaden wanneer u bent ingelogd.
pdf Lesbrief Alle machines verzamelen 0,27 MB
pptx Powerpoint Alle machines verzamelen 32,11 MB

 

Over deze activiteit

Discipline erfgoed/beeldend/techniek
Duur 120 minuten (cultuurontmoeting)
Locatie Oyfo Techniekmuseum
Periode jan/febr 2023
Informatie

Bij het ontwikkelen van ‘Alle machines verzamelen!’ is uiteraard rekening gehouden met de kerndoelen voor het basisonderwijs:  *Oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoel 45, 51, 52, 53),  *Kunstzinnige oriëntatie (kerndoel 54, 55, 56).

 

Let op: Inschrijven kan tot maximaal 32 leerlingen per groep.