Menu
 
Klik hier om in te loggen

21 RAAKVLAKKEN (groepen 5-8)

Oyfo Kunst & Techniek (EB)

Extra aanbod
 

Oyfo Techniekmuseum en Kunstencentrum is verhuisd van twee locaties naar één nieuwe locatie in het Hazemeijercomplex. Als onderdeel van de heropening heeft Oyfo vier kunstenaars gevraagd een zgn. ‘werk in opdracht’ (kunstwerk) te maken dat wordt tentoongesteld in het nieuwe museum.

 

De opdracht voor de kunstenaars bestond eruit om de raakvlakken tussen kunst en techniek te onderzoeken en met de uitkomsten daarvan te reageren op thema’s uit de nieuwe museumverhaallijn, op de nieuwe museumcollectie en op de nieuwe locatie (industrieel erfgoed).

 

De vier gevraagde kunstenaars zijn Mariska de Groot, Veronique Schrama, Hellen van Rees en Matthijs Geurds.

 

Mariska de Groot maakt installaties waarbij licht, schaduw, beeld, beweging en geluid bij elkaar komen. Inventief zijn haar installaties waarbij licht en geluid elkaar beïnvloeden. Veel van het werk van Mariska de Groot is geïnspireerd op techniek en uitvindingen uit het verleden.

 

Veronique Schrama (al eerder geexposeerd bij voorheen Zaal Zuid) maakt monumentale houtskooltekeningen van complexe procesopstellingen en industriële omgevingen. Hierin geeft ze uiting aan haar fascinatie voor industriële landschappen en de architectuur van machines en opstellingen; ongedefinieerde ruimtes die zijn opgebouwd uit beton, asfalt, containers en fabrieken.

 

Hellen van Rees is een Nederlandse modeontwerpster die in 2012 haar gelijknamig label oprichtte na haar afstuderen van de prestigieuze MA op het Central Saint Martins in Londen en het behalen van een BA in Fashion Design op ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem. Haar werk komt voort uit een passie voor texturen en contrasten. Daarnaast spelen milieubewustzijn en een kritische benadering van het consumentisme een belangrijke rol in haar werkwijze.

 

Matthijs Geurds laat zich inspireren door verval en tijdelijkheid. Zijn thema’s zijn textiel, machine- en werktuigbouw, elektrotechniek en procestechniek. Hij plaatst onze beschaving in een archeologisch perspectief. Oyfo heeft hem gevraagd een kunstwerk te maken geïnspireerd op het thema ‘techniek & planeet’.

 

Lesmateriaal downloaden

Het lesmateriaal is te downloaden wanneer u bent ingelogd.
pdf RAAKVLAKKEN Lesbrief 0,24 MB
pdf RAAKVLAKKEN Verwerkingsles 0,13 MB
pdf RAAKVLAKKEN Algemene informatie en Voorbereidingsles 0,13 MB
pptx RAAKVLAKKEN PowerPointpresentatie 5-6 5,07 MB
pptx RAAKVLAKKEN PowerPointpresentatie 7-8 4,93 MB
docx Extra corona-informatie: schoolgroepen - bezoek Oyfo 0,01 MB

 

Over deze activiteit

Discipline beeldende kunst en techniek
Duur 75 minuten (cultuurontmoeting)
Locatie Oyfo Techniekmuseum
Periode najaar 2021 en vroege voorjaar 22
Informatie

Deze educatieve tentoonstelling is bedoeld voor leerlingen van de groepen 5-8 en is gratis af te nemen.

 

Bij het ontwikkelen van educatief materiaal bij de tentoonstelling is rekening gehouden met de kerndoelen voor het basisonderwijs: Kunstzinnige oriëntatie (kerndoel 54, 55 en 56).